BOTULINE TOXINE

Steeds meer vrouwen en mannen willen de zichtbare tekenen van het ouder worden niet accepteren en zoeken behandelingen die hen er stralend laten uitzien zoals ze zich voelen.

Tijdens het verouderingsproces wordt niet alleen de kwaliteit van de huid zelf minder, maar onderliggende structuren zoals het vetweefsel en de botten nemen in volume af en geven minder steun aan de huid.

Zo ontstaan de zogenaamde “statische rimpels”. Ook de spieractiviteit verandert, waardoor “dynamische rimpels” ontstaan. Rimpelvullers en volumeherstellende filler zorgen ervoor dat de statische rimpels worden aangepakt, andere injectables verminderen de spierspanning en doen dus de dynamische rimpels vervagen.

Om natuurlijk ogende, individuele resultaten te verkrijgen adviseren wij u graag bij de keuze van uw behandeling.

 

Wat is Botox

Botox is eigenlijk een merknaam van de eerste producent die met dit product de markt op ging. De naam komt van de stof: Botuline Toxine. Dat is een natuurlijk eiwit dat de spieren ontspant. Dit eiwit wordt door de bacterie Clostridium Botulinum geproduceerd. In hoge concentraties is het een giftige stof, maar in de cosmetische geneeskunde wordt de stof sterk verdund waardoor het veilig te gebruiken is. Het heeft een ontspannend effect op de spieren, doordat de zenuwen die de spieren aansturen worden verlamd. Het gevolg is dat de spieren verslappen en rimpels in het behandelde gebied vervagen of zelfs compleet verdwijnen. Na verloop van tijd zal de aansturing zich weer herstellen, waardoor de werking van Botox altijd tijdelijk is.

Resultaten botox behandeling

Vaak zijn mensen huiverig voor een uitdrukkingsloos gezicht. Bij Arioque ligt de focus op een natuurlijk effect wat bij jouw eigen mimiek, emoties, wensen en uiterlijke kenmerken past. Hij zal altijd kijken naar de aspecten van je gezicht, hoe je spieren bewegen en op basis daarvan beslissen met hoeveel botox gestart wordt. Een natuurlijk resultaat staat boven alles.

De Botox behandeling

Arioque werkt met zowel Vistabel® van Allergan als met Bocouture® van Merz. Dit zijn de twee grootste producenten en marktleiders op het gebied van Botox, fillers en andere medisch-esthetische producten. Tijdens de botox behandeling wordt er met een heel klein naaldje wat vloeistof met daarin het eiwit in de spier ingespoten. Het wordt meestal beschreven als speldenprikjes die niet erg pijnlijk zijn. Het totale consult duurt minimaal dertig minuten, waarbij er genoeg tijd wordt genomen voor uitleg en nazorg.

Samen met jou zal hij tijdens een eerste gratis en vrijblijvend consult jouw wensen bespreken, eerlijk bekijken of deze haalbaar zijn en kijken of er contra-indicaties zijn voor de behandeling. Zo wordt er altijd gevraagd naar de medische voorgeschiedenis en gebruik van eventuele medicatie. Vervolgens wordt een persoonlijk plan opgesteld. Aan de hand van dit plan legt hij je op een duidelijke en transparante manier uit wat de diverse mogelijkheden zijn om jouw uiterlijk die natuurlijke verjonging en verfrissing te geven.

STAP 1 - Vrijblijvend consult

Arioque zal vragen of je enkele keren boos, fronsend en heel verbaasd wilt kijken. Op deze manier kan hij goed zien in welke spiertjes hij moet aanpakken voor het gewenste resultaat.

STAP 2 - Uitvoeren van de behandeling

De vooraf bepaalde plaatsen worden geïnjecteerd met kleine hoeveelheden botox oplossing. Met een fijne naald wordt het in de spiertjes onder de huid gespoten. Meestal worden er tussen de 5 en 10 injecties gegeven. Na het injecteren is de behandeling voltooid. Het resultaat zal na enkele weken optimaal zijn.

STAP 3 - Nazorg

Botox werkt binnen 2 tot 7 dagen na de behandeling. Het maximale resultaat is na 2 weken optimaal zichtbaar. Dit zijn gemiddelde resultaten en kunnen verschillen per persoon. Na iedere behandeling wordt er een (na)controle ingepland. Bij de (na) controle wordt het uiteindelijke definitieve resultaat beoordeeld. Arioque zal nagaan of de spieren ontspannen zijn en dus of de behandeling geslaagd is. Arioque zal weer vragen of je enkele keren boos, fronsend en heel verbaasd wilt kijken. Voor het uiteindelijk gewenste resultaat is soms een (gratis) kleine touch-up nodig. Na een eerste behandeling werkt Botox ongeveer 3-4 maanden. Dit is o.a. afhankelijk van het aantal eenheden dat is toegediend en de eigenschappen van uw lichaam. Na meerdere behandelingen kan het aanhouden tot ruim 6 maanden.

Wat kost een Botox behandeling?

De kosten van een Botox behandeling zijn afhankelijk van de te behandelen zones en hoe sterk de Botox is.

Fronsrimpel: 'Fronsrimpels ontstaan door het aanspannen van de spieren tussen onze wenkbrauwen. De wenkbrauwen worden zowel naar beneden als naar elkaar toe getrokken. Hierdoor wordt de bovenliggende huid samengevouwen en ontstaan er verticale en horizontale lijnen.

Lees hieronder hoe de behandeling van de fronsrimpel er van begin tot eind aan toe gaat.

Tijdens de behandeling wordt de fronsrimpel geïnjecteerd met botuline toxine. Botuline toxine is een spierontspanner en zorgt ervoor dat de spieren tijdelijk worden stilgelegd. Het resultaat hiervan is dat de spieren ontspannen, je niet meer kunt fronsen en de huid zich dus niet meer samenvouwt. Dit zorgt ervoor dat de fronsrimpels verzachten en mogelijk helemaal verdwijnen. Je krijgt een zachtere uitstraling en je gezichtsuitdrukking wordt een stuk vriendelijker. Een mooie bijkomstigheid is dat de wenkbrauwen meestal veel frisser en subtieler komen te staan. De behandeling zelf duurt maximaal 15 minuten.

Na de fronsrimpel behandeling mag je de geïnjecteerde zones gewoon bewegen. Waar je wel op moet letten is dat je de eerste 48 uur na de behandeling niet masseert of wrijft in het geïnjecteerde gebied. Het is mogelijk dat je na de behandeling last krijgt van blauwe plekken of zwelling. Blauwe plekken kunnen enkele uren na de behandeling, als de prikgaatjes dicht zijn, gecamoufleerd worden met make-up. Verder mag je tot 24 uur na de behandeling niet sporten en geen bezoekje brengen aan de sauna of zonnebank. Blootstelling aan Uv-straling kan voor de behandelde huid extra gevoelig zijn en het resultaat beïnvloeden.

Het resultaat is na 2 weken optimaal. Wacht dus altijd even deze 2 weken af, mocht je na deze periode niet tevreden zijn over het resultaat van de behandeling dan ben je altijd welkom voor een controle afspraak. Deze afspraak dient binnen 2 tot 4 weken na de behandeling plaats te vinden. Het effect van de botuline toxine zal zo’n 3 maanden aanhouden, hierna kom je weer terug voor een herhaalbehandeling.

Fronsrimpels verminderen met filler Het kan zijn dat de behandeling met een spierontspanner niet het voldoende effect geeft. Dan wordt er gekozen om de rimpels op te vullen met een dunne gel op basis van hyaluronzuur, een filler.

Voorhoofdrimpels Hoe vaker je verbaasd kijkt of je wenkbrauwen optrekt, hoe meer lijntjes er verschijnen en hoe dieper ze worden.

Vooral mensen met een sterke gezichtsmimiek spannen hun spieren veel aan waardoor er rimpels in het voorhoofd ontstaan. Het is afhankelijk van je huidtype of je te maken krijgt met veel fijne, oppervlakkige lijntjes, of met een kleiner aantal diepere lijnen. Wat is de oplossing? Het verminderen van de spierspanning met een natuurlijke en tijdelijke spierontspanner. Als die eenmaal verminderd is, worden de rimpels minder diep en kunnen ze zelfs verdwijnen.

De behandeling van de voorhoofdrimpels is relatief snel en gemakkelijk, er is ongeveer 15 minuten voor nodig. Arioque zal eerst de huid aftekenen en de plek van injectie op jouw gezicht vaststellen. De behandeling zelf bestaat uit een aantal prikjes met de spierontspanner botuline toxine, welke op precies de juiste plaats onder de huid wordt aangebracht. Een verdoving vooraf is niet nodig voor deze behandeling.

Na de behandeling van de 'voorhoofdrimpels mag je de geïnjecteerde zones gewoon bewegen. Waar je wel op moet letten is dat je de eerste 48 uur na de behandeling niet masseert of wrijft in het geïnjecteerde gebied. Het is mogelijk dat je na de behandeling last krijgt van blauwe plekken of zwelling. Blauwe plekken kunnen enkele uren na de behandeling, als de prikgaatjes dicht zijn, gecamoufleerd worden met make-up. Verder mag je tot 24 uur na de behandeling niet sporten en geen bezoekje brengen aan de sauna of zonnebank. Blootstelling aan UV-straling kan voor de behandelde huid extra gevoelig zijn en het resultaat beïnvloeden.

Het resultaat is na 2 weken optimaal. Wacht dus altijd even deze 2 weken af, mocht je na deze periode niet tevreden zijn over het resultaat van de behandeling dan ben jij altijd welkom voor een controle afspraak. Deze afspraak dient binnen 2 tot 4 weken na de behandeling plaats te vinden. Het effect van de botuline toxine zal zo’n 3 maanden aanhouden, hierna kom je weer terug voor een herhaalbehandeling.

Voorhoofdrimpels verminderen met filler Het kan zijn dat de behandeling met een spierontspanner niet voldoende effect geeft. Dan wordt er gekozen om de rimpels op te vullen met een dunne gel op basis van hyaluronzuur, een filler. Lees hier meer over een behandeling van de voorhoofdrimpels met een filler.


Kraaienpootjes

Lach jij de hele dag en gebruik je veel gezichtsexpressie? Dan ontstaan er na verloop van tijd rimpeltjes naast de ogen.

Deze rimpels worden in de volksmond vaak kraaienpootjes genoemd. De behandeling met een tijdelijke, natuurlijke spierontspanner geeft jouw gezicht zijn eigen en oorspronkelijke uitdrukking terug. Hierdoor krijg jij weer een jongere uitstraling!

Tijdens de behandeling van de kraaienpootjes is relatief snel en gemakkelijk, er is ongeveer 15 minuten voor nodig. Arioque zal eerst de huid aftekenen en de plek van de injecties bepalen. De behandeling zelf bestaat uit een aantal prikjes met de spierontspanner botuline toxine, welke op precies de juiste plaats onder de huid wordt aangebracht. Een verdoving vooraf is niet nodig voor deze behandeling.

Na de behandeling Waar je goed op moet letten na de kraaienpootjes behandeling is dat je de eerste 48 uur na de behandeling niet masseert of wrijft in het geïnjecteerde gebied. Het is mogelijk dat je na de behandeling last krijgt van blauwe plekken of zwelling. Blauwe plekken kunnen enkele uren na de behandeling, als de prikgaatjes dicht zijn, gecamoufleerd worden met make-up. Verder mag je tot 24 uur na de behandeling niet sporten en geen bezoekje brengen aan de sauna of zonnebank. Blootstelling aan UV-straling kan voor de behandelde huid extra gevoelig zijn en het resultaat beïnvloeden.

Het resultaat is na 2 weken optimaal. Wacht dus altijd even deze 2 weken af, mocht je na deze periode niet tevreden zijn over het resultaat van de behandeling dan ben jij altijd welkom voor een controle afspraak. Deze afspraak dient binnen 2 tot 4 weken na de behandeling plaats te vinden. Het effect van de botuline toxine zal zo’n 3 maanden aanhouden, hierna kom je weer terug voor een herhaalbehandeling.

Botox tegen hoofdpijn Migraine en stress- of spanningshoofdpijn is een veel voorkomend probleem waarbij botuline toxine een oplossing kan bieden.

Wanneer wordt een Botox behandeling afgeraden?

In bepaalde situaties is het verstandig om een Botoxbehandeling nog even uit te stellen. In andere situaties is een Botox behandeling om veiligheidsredenen in het geheel niet mogelijk. Arioque zal daarom altijd vragen naar je medische gegevens zoals medicatiegebruik en ziekten.

Botox tijdens en rondom de zwangerschap

Botox therapie wordt niet toegepast bij zwangere vrouwen of vrouwen die borstvoeding geven. Over de gevolgen van een Botox behandeling tijdens de zwangerschap is niet veel bekend. Uit voorzorg wordt daarom geadviseerd om tijdens en rondom de zwangerschap geen Botox behandeling te ondergaan.

Er zijn natuurlijk situaties denkbaar waarin de vrouw niet wist dat ze zwanger was ten tijde van een Botox behandeling. Dat is niet direct een reden om in paniek te raken. Onderzoek bij de mens naar het gebruik van Botox heeft geen nadelige effecten laten zien op het ongeboren kind. Dit onderzoek had echter slechts betrekking op een beperkt aantal zwangerschappen. Daarom wordt geadviseerd om geen Botox behandeling te ondergaan ten tijde van de zwangerschap.
In de periode dat de vrouw borstvoeding geeft, wordt geadviseerd om nog even te wachten met het ondergaan van een Botox behandeling. In Nederland wordt ervan uitgegaan dat een vrouw vier weken moet wachten met het geven van borstvoeding nadat ze is behandeld. Op het moment dat de vrouw borstvoeding geeft, zou ze dus vier weken gestopt moeten zijn voordat ze een behandeling kan ondergaan.

Botox in combinatie met bepaalde geneesmiddelen

 

Botox wordt niet toegepast in combinatie met het gebruik van bepaalde medicatie. Sommige geneesmiddelen kunnen het effect van Botox namelijk versterken zoals bepaalde spierverslappers. Er wordt daarom altijd gevraagd naar je medicatiegebruik voor de behandeling start. Ook tijdens radiotherapie wordt het niet aanbevolen om Botox te gebruiken.

Botox in combinatie met contra-indicaties

Bij bepaalde contra-indicaties wordt Botox niet gebruikt. Sommige spierziekten vallen onder de contra-indicaties waarbij een Botox behandeling geen optie is. Daarnaast wordt het sterk afgeraden om Botox in te spuiten wanneer er een infectie op de plaats van injecteren zit.

Risico’s en bijwerkingen van botox

Bij de behandeling met Botox zijn weinig tot geen bijwerkingen bekend. Botulinetoxine wordt sinds de jaren ’60 toegepast, zowel voor medische behandelingen als cosmetische doeleinden. Gezien de jarenlange ervaring, de miljoenen mensen die er inmiddels mee behandeld zijn en het uitgebreide wetenschappelijk onderzoek dat is verricht naar botulinetoxine, kunnen de behandelingen veilig worden aangeboden.

Lokaal kan een Botox behandeling leiden tot zwelling of roodheid wat binnen een half uur verminderd. Soms ontstaat er een blauwe plek of beurs gevoel, welke binnen 3 dagen verdwijnen. Als er teveel botox op de verkeerde plaatsen wordt ingediend kan dit leiden tot een onnatuurlijk resultaat. Onze werkwijze is altijd uiterst voorzichtig en bij twijfel wordt er liever eerst minder botox gebruikt, dan (te)veel. Botox is alleen giftig in zeer hoge concentraties, net zoals bijvoorbeeld bij overdosering van paracetamol.

Afhankelijk van de plaats van de injecties, kunnen de volgende bijwerkingen ontstaan:

Bijwerking

Blauwe plekken

Deze ontstaan op de plekken waar de huid geïnjecteerd is en verdwijnen doorgaans binnen drie tot vijf dagen.

Bloeduitstortingen

Kunnen ontstaan doordat een bloedvaatje is geraakt en verdwijnt binnen één week.

Verhoogde activiteit van andere spiertjes

De functies van de uitgeschakelde spieren wordt overgenomen door omliggende spiertjes waardoor deze actiever worden.

Hoofdpijnklachten

Soms ontstaat er hoofdpijn na de behandeling die kort daarna vanzelf weer verdwijnt.

Klein bultje

Dit bultje ter grootte van een muggenbult ontstaat op de geïnjecteerde plek. Het bultje verdwijnt meestal snel weer.

Tijdelijke uitschakeling van ooglid spiertjes

De spiertjes die het ooglid omhoog trekken kunnen tijdelijk worden uitgeschakeld. Het gevolg is dat er tijdelijk een hangend ooglid ontstaat.

Botox wordt zowel in de media als in de volksmond vaak verward met filler. Hoewel beide producten worden gebruikt om rimpels te verzachten, zijn de verschillen groot. Het werkingsmechanisme van deze twee producten is namelijk geheel anders.

Botox leidt tot verminderde spieractiviteit en zo tot minder rimpels. Filler kunnen worden toegepast om de gezichtscontour te herstellen bij verlies van onderhuids weefsel.

Is het resultaat direct zichtbaar?

Helaas is het effect van een botox behandeling niet direct zichtbaar. Het duurt ongeveer drie tot vijf dagen voordat de eerste resultaten te zien zijn. Dit komt doordat de botox tijd nodig heeft om zijn werk te doen. Na 2 weken kun je het maximale effect verwachten. Verwacht dus niet dat je na de behandeling direct het gewenste resultaat ziet.

Verschillen en overeenkomsten tussen Botox en filler

Zowel Botox als filler bevatten vloeistoffen die door middel van injecties in het te behandelen gebied worden gespoten. Beide behandelingen worden vaak toegepast om rimpels en ouderdomsverschijnselen tegen te gaan. De werking van beide behandelingen is tijdelijk.

Botox

Filler

Werking

Verlamming van spieren

Herstellen van verloren volume

Werkzame stof

Botuline toxine

Hyaluronzuur

Duur behandeling

Circa 15 minuten

Circa 15 tot 30 minuten

Duur werkzaamheid

3 Tot 5 maanden

9 Tot 24 maanden

Vooral toegepast voor

  • Fronsrimpels
  • Voorhoofdsrimpels
  • Kraaienpootjes
  • Gummy smile
  • Ingevallen wangen
  • Wallen
  • Rimpels rond de mond
  • Lippen opvullen
  • Opvullen jukbeenderen

Verschillen

Botox kan worden ingezet om rimpels te verzachten die zijn veroorzaakt door het samentrekken van spieren. Het eiwit Botuline toxine verlamt de zenuwen die de spieren aansturen, waardoor de spieren verslappen en rimpels worden gladgetrokken. Het verzacht fronsrimpels en laat beginnende lijntjes verdwijnen. Bovendien zorgt Botox ervoor dat rimpels minder snel kunnen ontstaan doordat de spieren niet meer voortdurend worden aangespannen. Naast de esthetische toepassingen, wordt Botox ook ingezet bij verschillende medische indicaties zoals overmatig zweten, tandenknarsen en hoofdpijn.

Filler bieden uitkomst bij het herstellen van verloren volume in je gezicht. Fillers creëren namelijk meer volume op de plekken waar dat nodig is. De huid in het gezicht oogt minder slap en hangt minder. Daarnaast helpen Fillers om de contouren van het gelaat te accentueren. Anders dan Botox, verslappen de spieren niet.